fredag 16 oktober 2009

Alla dessa härliga möten

Vilken vecka! En alldeles underbar sådan med fullsatta hotell, ett vimmel av poliser och säkerhetsvakter och surrande helikoptrar i luften. EU-ministermötesveckan är avklarad och allt verkar ha flutit på väl. Mitt i allt detta har vi våra dagliga turister och den här veckan hade vi återigen många spännande möten.

Ett par kom in här för några dagar sedan och inledde sin fråga med att ursäkta sig och förklara att ”det här är ingen turistisk fråga men vi kanske kan få hjälp ändå?” I 6 fall av 10 inleds frågorna med den ursäkten och i 100 % av alla möten så hjälper vi förstås gladeligen till.

Det är oftast de frågorna som innehåller de största utmaningarna också och det mesta lärandet.

I det här fallet (om vi återgår till det unga paret) så gällde frågan” vilken typ av uppvärmningssystem till huset som var det bästa?” och ”var man kunde få information om pelletsbrännare?” De hade precis köpt ett hus i en by utanför Umeå och med tanke på deras klingande brittiska accent kunde den här nyfikna turistinformatören inte låta bli att rota i hur det kom sig att de hamnade här?

Paret kom från Storbritannien och hade helt sonika känt behov av att förändra sina liv och byta miljö. Hittade detta fantastiska hus på nätet och bestämde sig snabbt för att säga upp sig från sina jobb och flytta hit. När vi konstaterat att de borde kontakta en energirådgivare på kommunen i första hand och därefter gå vidare baserat på hur det samtalet utvecklar sig, undrade informatören om de hade behov av att veta något annat.

”Njae, svarade dom…visst det är klart, vi borde kanske veta vad man gör om man blir sjuk?” och sen kom nästa fundering ”Ja, det är klart, vi borde kanske veta var man kan köpa bildelar, byggmaterial, livsmedel, apotek etc etc”…

Idag hade vi en familj från Canada inne hos oss. Mamman handlade vykort och jag deltog i deras samtal och oro över vilda björnar. Mamman berättade för dottern att de igår haft besök av två björnar inne i byn hemma i Canada. Dottern som verkade studera i Umeå, berättade att här fanns troligtvis inte lika många björnar. Hon hade varit på vandring med kamrater i vår region häromveckan och innan de skulle gå och sova, så hissade hon som hon var van hemifrån, upp maten i ett träd intill deras tältplats. Hennes kamrater stirrade storögt på henne och undrade varför?, och snabbt blev hon varse att hennes oro var något obefogad.

När familjen skulle lämna turistbyrån så upptäckte de att pappan i familjen somnat i en av våra fåtöljer. Han blev bryskt väckt av dottern, men fann sig snabbt. ”Dear God, what a lovely comfortable place this was! I´ve just had a nice nap!”

Trevlig helg! //Johanna

1 kommentar: