lördag 3 oktober 2009

Europeisk kulturhuvudstad - en kvalitetsstämpel

De flesta jag känner är stolta och glada över att det blev Umeå som slutligen valdes att år 2014 få äran att vara Europeisk kulturhuvudstad. Många ser fram emot ett händelserikt år och på turistbyrån ser vi fram emot mängder av besökare från hela Sverige och Europa.

Många ställer sig också frågan om vilka städer som egentligen varit värdar tidigare. Och mycket riktigt är det inte många som kommer ihåg flera än högst två, tre städer. Eller hur? Därmed uppstår givetvis frågan om Umeå ens kommer att ha en chans att tränga igenom bruset och dessutom göra ett sådant intryck att vi inte är bortglömda 2016.

Det kan behövas en hel del insatser för att lyckas, men vi är inte oerfarna som värdar och jag tror på oss umebor och på konceptet som beskrivs i ansökan.

I och med utnämningen har Umeå dock redan fått en kvalitetsstämpel. Det märker vi på vårt arbete på turistbyrån. Även om få känner till de tidgare kulturhuvudstäderna, så känner alla till evenemanget och har stor respekt för utnämningen. Umeå är den enda svenska staden utöver Stockholm som fått detta förtroende. Vem som helst kan förstå att det är något speciellt med Umeå. Det är visserligen mer är fyra år kvar till 2014 men vi möter dagligen mycket nyfikenhet från många håll.

Vi gläds åt den nyfikenhet som finns på Umeå, och vi är jätteglada och stolta över att få tillfället att berätta mer.
//Erja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar