onsdag 13 januari 2010

Luftbro till gamla och nya vänner


En stor turismnyhet publicerades igår. Air Baltic startar flygtrafik mellan Umeå-Vasa-Riga. Äntligen, kan vi ta reguljärflyget till Vasa! Faktum är att Umeås närmaste stad Vasa har i många år legat väldigt långt borta… För min egen del har det märkts genom att jag idag så gott som aldrig har kontakter med kollegorna i Vasa. Detta trots att samverkan mellan turistorganisationer i Öster- och Västerbotten var både givande och intensivt i starten av min turistbyråkarriär i början av 90-talet. Det var inte så konstigt heller, med tanke på att vi sommartid dagligen fick tre stora nöjesbåtar från Vasa till Umeå och vice versa. Särskilt glada över fritidsresandet över Kvarken på den tiden var butikerna och hotellen i Umeå, som också vemodigt ser tillbaka till de gamla goda tiderna.

Den nya flyglinjen, som i för sig verkar förmånlig, kommer säkert inte att komma i närheten av antalet passagerare som reste över Kvarken på 90-talet. Men den möjliggör ett självklart utbyte och affärsresande oss grannar emellan. Den finska sidan av Bottenhavet är också betydligt mer folkrikt, vilket i sin tur öppnar nya möjligheter och alternativ för näringslivet.

Som grädden på mosen öppnar den nya flyglinjen en kulturbro mellan Riga och Umeå som båda är utnämnda till Europas kulturhuvudstäder 2014! Riga har direktflyg till de flesta europeiska storstäderna och det blir enkelt för kulturturisterna att besöka båda städerna Riga och Umeå under samma resa!

Vi hälsar Air Baltic hjärtligt välkommen till Umeå!

/Erja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar