torsdag 29 juli 2010

Från Sydafrika till Umeå

Fotbolls-VM är alltid en stor folkfest, detta års version med Sydafrika som värdland visade på god organisation och det bjöds på fantastisk fotboll (Sveriges icke deltagande till trots). En hel månad då många många miljoner människor runt om i världen andas, pratar och drömmor om fotboll. Enorm glädje från ena sidan och ofta samma mängd besvikelse från andra. Fotbollen berör många av oss på ett nästan märkligt sätt. Idag startar Umeå Fotbollsfestival som, om än inte lika stort som VM, är en fotbollscup som vuxit rejält och idag kan titulera sig en av Sveriges största fotbollsturneringar (!) Spridningen på deltagarnas ålder är stor: ungdomar mellan 8-18 år, Klass U för funktionsnedsatta och för det lite äldre gardet erbjuds Korpklasserna ”Motionär” och ”Elit”. Förra året deltog 334 lag från fem nationer. Lägg därutöver till alla supportar – dvs föräldrar, syskon, vänner och bekanta - så inser man ganska snart att det rör sig om väldigt många människor. Det luktar vinnande koncept redan innan turneringen har startat.

För vissa av lirarna handlar festivalen om mycket mer än bara fotboll – mellan matcherna ska det hinnas med både bad på Umelagun och inköp av godis och glass på festivalområdet. Dessutom shopping på stan och festivaldiscot. Andra är betydligt mer seriösa och ägnar ”dötiden” åt vätskeladdning, vila och att slipa på tekniken.
Oavsett inställning och uppladdning så ger nog alla lag sitt yttersta när det väl är match.

Fotbollsfestivalen är ett fantastiskt event, en folkfest, för alla som gillar fotboll eller bara uppskattar den glädje/dramatik som den sprider. Dessutom hjälper ett event av denna storlek verkligen till att sätta Umeå på kartan. Låt oss nu bara hoppas att väderprognosen visar sol och lagom temperatur hela helgen.

//Clara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar