torsdag 22 juli 2010

Varför stadskyrkans torn är byggt som det är byggt

Hej!

Igår var jag på en fantastisk 1,5h tur av kunskap. Kunskap om min kära hemstad men också förhoppningsvis ni som läsers framtida hemstad!

16.00 Började den guidade turen med en presentationsrunda där undertecknad blev tilldelad titeln "expert" trots att jag aldrig varit med på en guidning förut, självförtroendet maxades!


Först kikade vi på renmarkstorgets vackra grönpatienerade kopparfontän av Stig Lindberg som föreställer Blommor på kraftfulla stjälkar som bär upp en fisk, en frukt, en blomma och en fågel.

Vidare kikade vi på Hotell Plaza där Umeå branden 1888 startade och fortfarande har anor från biografen Odeon som låg där innan Plaza började husera på tomten. Samlingssalarna har fortfarande namn som Odeon, Garbo m.m
Efter detta kikade vi på arkitekturen som var typisk för unga Umeå, träpanelerna som går att se extra tydligt i husen till vänster om Plaza.
Efter att hela bunten blivit panelexperter så begav vi oss till "the only cityhall in a condom" som guiden så härligt beskrev den i sitt nuvarande tillstånd som ytterpanelrenoveringsobjekt.
På bilden till höger ser vi mr guide intill den 3 m höga statyn av Gustav II Adolf som är gjord av Otto Strandman och avtäcktes med pompa och ståt 1924.
Efter en promenad ner mot rådhusträdgården (numera SF-parken) ner mot Trädgård i Norr och gamla elbyggnaden Café Station stannade vi vid en byggnad jag under mina alla levnadsår i Umeå aldrig sett. Nämligen det gamla Varmbadhuset längs med Västra Strandgatan! Borgmästaren ansåg att det var viktigt att invånarna i Umeå var hela och rena och under vinterhalvåret så bröts det upp ett hål i isen nedanför i älven för att kunna erbjuda kallbad.
Efter Varmbadhuset så passerade vi gamla Borgmästarvillan några meter ifrån för att gå vidare upp mot Umeå Stadskyrka, en imponerande byggnad som byggts upp inte mindre än tre gånger pga bränder. Strandlinjen längs med Umeälven gjorde bygget av en så stor och hög kyrka svårt så det är därför som en finurlig arkitekt vid namn Fredrik Lindström kom på idén med att balansera upp lutningen mot älven med att bygga tornet inte traditionellt på något kortsida utan snett åt vänster från älven sett och kyrkan är faktiskt en av det byggnader som rört sig minst trots landhöjningen så någon effekt måste den arkitektens inovativa tankar haft!
På den bortre (högra) sidan av kyrkan står ett resligt minnesmonument över överstelöjtnant Duncker och den ryske kosacköversten Aerekof, båda begravdes av den ryska hären under militära högtiligheter och år 1897 restes minnesmonumentet.
Bakom monumentet ser man en av Umeå stads många fina parker: Döbelns park som då har en given innebörd efter informationen ovan!
Efter detta så var undertecknad tyvärr tvungen att avsluta turen då bussen hem gick med guiden meddelade att turen avslutas med att det berättas om Folkets hus och biblioteket.
Tack för en underbar eftermiddagstur! Perfekt avslut på dagen:)
//Josefin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar