torsdag 16 juli 2009

Lättsam fiskelycka

Ja, mycket lättare blir det inte om man vill titta på stora fiskar utan att måsta anstränga sig så mycket själv. Då laxtrappan i Norrfors väster om Umeå har stängt pga ombyggnationer har vi tipsat många fiskintresserade att istället åka till Krokbäcksfallet som har tömt sin trappa på fisk varje dag. Denna aktivitet fortsätter för övrigt fram till 19 juli. Därefter fortsätter tömningen men inte alltid varje dag och samma tid (det går att ringa och höra när nästa tömning sker på telefonnummer 090-92032).

Hur som helst var jag ju tvungen att ta mig de 4,5 milen, förbi Bullmark, förbi Gravmark och fram till fallet i Krockbäck. Tre erfarna män med hov och övrig utrustning tömde "trappan" på vatten för att se om de haft någon fiskelycka idag. Jo, tur nog fanns där 2 st fiskar. En lax och en öring.


En fisk var på återbesök så den släpptes fri igen utan vidare provtagning. Den andra märktes och togs prover på för att kartlägga om den också ville komma och hälsa på igen. Vilken grej. Hur ska vi bära oss åt för att lätt kartlägga om besökarna på Turistbyrån kommer tillbaka? Obligatoriskt fingeravtryck, kanske? Okej, det blir nog avancerat.

Hur som kan jag gott rekomendera Krokbäcksfallet som utflyktsmål. Kombinera tömningen av laxtrappan med grillning vid eldstäderna kring fallet eller ta med dig fiskespöt och gå längs med Sävaråns vatten och testa fiskelyckan (utan att fiska i laxtrappan)! Fiskekort finns både på Preem-macken i Sävar, på Blixt Sport i Umeå samt i byn Krokbäck.


På filmklippet här ovan ser ni bland annat hur fisken mäts och där fjäll tas för provtagning samt hur man fastställer fiskens kön. Intressant!

/Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar