onsdag 12 augusti 2009

Statistiskt vetande

Min arbetsdag har utöver vanliga spörsmål kring kartor och bra utflyktsmål idag präglats av något så intressant som statistik. En kille som hade noterat en ny statistikmätare i korsningen Nygatan/Rådhusesplanaden kom in om undrade hur den fungerade. Efter observation noterade han nämligen att mätaren, efter ca 10 förbipasserande cyklister, endast ökades med 1 person. Vi kontaktade kommunen som berättade att den för tillfället var lite ur balans, men ska fungera så att censorerna känner av när trycket på marken består av en cykel och ska visa rätt siffra så smånigom. Intressant att se hurvida vi kan bli en lite "grönare" stad och ta cykeln till jobbet lite oftare. Har man inte cykel går det att hyra cyklar i centrum på Cykel & Mopedhandlaren och på Second Hand Sport . Tanken är att statistik ska föras flera år fram i tiden så det är bäst att börja cykla nu så vi slår Holland som världens (?) bästa cykelland!

Fler har idag undrat hur det ser ut med statistik över centrum. Närmare bestämt över hur många som rör sig i centrum samt på torgen i stan. Inte lätt att ha koll på utan att sätta sig och räkna...men jag ringde i alla fall till Umeå C som bistod med siffran 15-20 000 besökare i centrum en vanlig dag. Vid en bra shoppinglördag upp emot 25 000 var svaret. Under evenemanget "Kulturnatta" i våras hade man kommit fram till att ca 50 000 besökte Umeå centrum! Mer exakta siffror var på G för Rådhustorget, men räkningsanordningen var ännu inte på plats. Spännande!

För er som (precis som jag) gillar att läsa fakta i siffror följer här lite intressant fakta över Umeå Kommun:
- Grundades år 1622
- Senaste kriget år 1809
- Centrum brann ned år 1888
- Umeå Universitet invigs år 1965
- Umeå passerar 100 000 invånare år 1995 (idag 112 732 personer)
- Medelålder 38 år
- Antal hushåll 53 776 st
- 1800 soltimmar per år
- 3000 björkar i centrum
- 2500 besökare/dag på Stadsbiblioteket

Varje dag tittar ca 70 personer in på vår blogg, vi hoppas på att siffran ökar och att vi så smånigom får fler kommentarer på vad vi skriver. All respons är bra respons!

Over and out!
//Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar